Facturi legale fără ștampilă și semnătură

Stampila si semnatura pe facturi

Începând cu 1 ianuarie 2007 facturile nu mai trebuie să fie semnate și ștampilate. În acest fel Codul Fiscal românesc a simplificat procedura complicată de facturare și s-a aliniat la legislația fiscală a celorlalte state din UE (țări în care semnătura și ștampila nu mai erau cerute de ani de zile). Mai mult, tot începând cu 2007 nu mai e nevoie de facturile tipizate de la Imprimeria Națională, fiecare firmă își poate face propriul format, cu condiția să respecte o serie de reguli.

Se pare însă că lumea s-a obișnuit atât de mult cu tipizatele semnate și ștampilate, că nici după mai bine de 5 ani nu putem renunța la ele. Mulți au impresia că o factură fără semnătură și fără ștampilă e doar o hârtie fără valoare. Nicidecum.

O factură fără ștampilă și semnătură este o factură legală

Codul fiscal spune clar ce trebuie să conțintă o factură, și anume: datele de identificare a cumpărătorului, datele de identificare a vânzătorului, data, seria și numărul, descrierea operațiunilor facturate, informațiile legate de TVA (dacă e cazul), informațiile legate de expediție (dacă e vorba de livrare de marfă). Pentru mai multe detalii consultați Codul Fiscal, Art. 155, care la aliniatul 28 spune așa “Semnarea și ștampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie să le conțină factura”.

Acesta este și motivul principal pentru care o aplicație online precum factureaza.ro poate să existe. Așadar, dacă emiteți facturi online, nu aveți nevoie de ștampilă și semnătură (nici ca furnizor și nici din partea clientului). A nu se confunda însă factura online cu factura electronică (un sistem de facturare complicat și complex, folosit de firmele mari și despre care puteți afla mai multe aici).

2 Responses to Facturi legale fără ștampilă și semnătură

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *