Ce bănci preferă IMM-urile din România

De curând ne-a mânat curiozitatea să aflăm cam ce bănci preferă utilizatorii factureaza.ro. Ne-am gândit că așa putem face o extrapolare și să răspundem la o întrebare interesantă. Și anume, cam pe unde își țin banii IMM-urile și PFA-urile din România (adică utilizatorii tipici ai serviciului nostru de facturi online).

Am făcut așadar o statistică plecând de la un eșantion reprezentativ de peste 1,000 de firme (am analizat cele mai active conturi de pe factureaza.ro în perioada ianuarie – februarie 2013). Iar datele arată după cum urmează.

Clasamentul băncilor pe factureaza.ro

Pe primele trei locuri, alese de majoritatea firmelor din eșantionul analizat, se situează:

  1. ING Bank (22,86%)
  2. Banca Transilvania (22,67%)
  3. Raiffeisen Bank (16,25%)

La o distanță ceva mai mare urmează apoi:

  1. BRD Societe Generale (9,24%)
  2. BCR (6,91%)
  3. Unicredit Țiriac (5,93%)

Restul de 16,5% este împărțit în felii mult mai mici de tot felul de alte bănci (printre care mai notabile și în ordine descrescătoare, Alpha Bank, CEC și Volksbank).

Plecând de la criterii diferite față de cele pe care le-am aplicat noi în analiza de mai sus, Ziarul Financiar face un top al băncilor pe 2012, în funcție de protofoliul de active. Conform celor de la ZF, pe locul întâi se situează BCR cu 19% din piață, urmată de BRD (13,1%), Banca Transilvania (8%), CEC (7,4%), Unicredit (6,9%), Volksbank, ING și Alpha Bank (toate trei cu câte 4,5%).

Statistica noastră numără câte firme au ales o anumită bancă, în timp de topul propus de Ziarul Financiar pleacă de la veniturile anuale ale băncilor. Deci în esență, cele două analize sunt diferite. Totuși, faptul că în ambele clasamente se regăsesc aceleași bănci confirmă principalii jucători de pe piața bancară românească. Aranjamentul diferit în clasament pe de altă parte, arată că firmele mici și întreprinzătorii individuali preferă, așa cum era și de așteptat, băncile cu deschidere mai mare către persoanele fizice.

Cu ceva timp în urmă, noi am mai realizat o altă analiză interesantă, și anume profilul utilizatorului factureaza.ro. De aici reiese că cele mai multe firme care au cont pe factureaza.ro activează în domenii ca tehnologia informației, comerț en gros și en detail și servicii.

Dacă e să corelăm cele doua rapoarte (cele mai populare bănci pe factureaza.ro și principalele activități prestate de clienții noștri), tragem concluzia că cei care lucrează în IT, comerț și servicii se îndreaptă mai degrabă către bănci ca ING, Banca Transilvania și Raiffeisen.

One Response to Ce bănci preferă IMM-urile din România

  1. Pingback: Ce bănci preferă IMM si PFA-urile din România (update 2021) | blog.factureaza.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *