e-Factura de la furnizor: cum o descarci din SPV ANAF și apoi o transformi în PDF

E-factura de la furnizor se referă la e-Factura de intrare (cumpărare) pe care ți-o transmite furnizorul în SPV ANAF.

Conform codului fiscal, începând cu 1 ianuarie 2024, firmele sunt responsabile nu doar să transmită, ci și să preia e-Factura. Orice persoană juridică din România care emite facturi către și primește facturi de la alte persoane juridice, trebuie să transmită e-Factura către clienți prin SPV și să preia e-Factura de la furnizori, tot din SPV.   

În acest articol ne referim exclusiv le preluarea e-Facturilor de furnizori.

Atenție: de la 1 iulie 2024, ești pasibil de amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii, pentru înregistrarea unei facturi de furnizor care nu a respectat obligația de transmitere prin e-Factura.

Unde găsești e-Factura de la furnizor

Atât e-Facturile transmise de tine către clienți, cât și e-Facturile primite de la furnizori se găsesc în același loc în SPV.

Din meniul Factura electronică click pe submeniul Răspunsuri factură, ca în imaginea de mai jos. 

După care alegi perioada.

Va rezulta un tabel cu toate e-Facturile transmise și primite pe perioada selectată.

Ca să găsești o anumită e-Factura, folosește unul sau mai multe dintre criteriile de filtrare din tabel, cum ar fi CIF-ul emitentului sau indexul de descărcare pe care ar trebui să ți-l comunice furnizorul tău.

Cum obții e-Factura de la furnizor în format PDF

Odată ce ai identificat e-Factura de la furnizor de care ai nevoie, dă click pe butonul Descarcă.

Se va descărca o arhivă zip care va conține factura originală în format XML, semnătura și eventualele erori. 

Dacă vrei să transformi XML-ul în PDF, poți folosi convertorul pus la dispoziție de ANAF. Îl găsești aici.

Cum poți simplifica preluarea e-Facturilor de la furnizori

Dacă ai nevoie de un sistem automatizat, care să transmită și să preia e-Facturile cu intervenție minimă din partea ta, îți propunem să testezi factureaza.ro.

Deschide un cont la noi (primele trei luni gratis) și, cu certificatul digital înrolat la ANAF la îndemână, activează integrarea cu e-Factura. Apoi alege opțiunea de preluare automată e-Factura de furnizori. Și gata: e-Facturile de la furnizori vor fi preluate în cont atât ca arhivă zip, cât și în format PDF pentru o vizualizare ușoară. Nu va mai fi nevoie să te autentifici în SPV sau să folosești convertorul. 

Dacă nu te descurci cu înrolarea certificatului digital la ANAF, urmează pașii din acest tutorial care îți arată cum îți înregistrezi firma sau PFA-ul în SPV ANAF pentru e-Factura.

Îți mai lăsăm aici alte două link-uri utile:

Iar dacă dorești să înțelegi mai bine cum funcționează e-Factura în general, atât pentru SRL, cât și pentru PFA, citește acest articol care răspunde la cele mai frecvente întrebări despre e-Factura.

În concluzie, e-Factura devine chiar simplă cu un pic de automatizare. Așa că scapă de SPV și de convertoare. Testează aplicația noastră de facturare online și activează integrarea cu e-Factura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *