Regimul TVA la facturile externe

Regimul TVA la facturile externeFactura fiscală cu regim special a devenit istorie odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Începând cu 1 ianuarie 2007 este mult mai ușor să emiți facturi externe în valută către clienții tăi din țările membre sau din afara UE. Tot ce contează este ca acei clienți să înțeleagă ce scrie pe factura ta.

Aici te ajută factureaza.ro, care îți permite să emiți facturi în 6 limbi străine: germană, engleză, italiană, spaniolă, franceză și maghiară (legea spune că o factură externă poate fi în oricare dintre limbile oficiale ale Uniunii; e nevoie de asigurarea traducerii doar la un control fiscal).

Mai mult, fiindcă nu mai e nevoie să primești o ștampilă / semnătură din partea clientului pe factură, scapi de costurile trimiterii documentelor prin poștă în străinătate. Totul se rezolvă direct din contul tău pe factureaza.ro, de unde cu un click poți trimite factura pe email.

Ce este însă foarte important să știi atunci când facturezi clienți UE și non-UE, este ce regim de TVA se aplică la factura ta externă.

Pentru facturi externe către clienți din statele membre

Dacă ești înregistrat în scopuri de TVA:

 • dacă firma clientului extern este plătitoare de TVA și are un număr valid de TVA, atunci factura externă se face fără TVA.
 • excepții: achiziţia intracomunitară de mijloace noi de transport şi de produsele accizabile.
 • dacă firma clientului nu este plătitoare de TVA, atunci factura externă se face cu TVA 24%;
 • excepții: serviciile de transport călători, serviciile care au legătură cu bunurile imobile, activităţile artistice, serviciile de restaurant şi catering, închirierea unui mijloc de transport.

Dacă nu ești înregistrat în scopuri de TVA:

 • dacă firma clientului extern este plătitoare de TVA, atunci trebuie mai întâi să te inregistrezi în scopuri de TVA pentru operațiuni intracomunitare și, de asemenea, să te înregistrezi în Registrul Operatorilor Intracomunitari; asta înseamnă că în România vei continua să emiți facturi fără TVA, dar vei primi un număr de TVA valid, astfel încât să poți emite facturi externe tot fără TVA; când faci factura externă pe factureaza.ro, la rubrica ‘Regim special TVA’ selectezi ‘taxare inversă’
 • dacă nici firma ta, nici cea a clientului extern nu plătesc TVA, atunci e simplu, factura se emite fără TVA.

Important
Ca să poți factura clienți din UE plătitori de TVA, indiferent dacă ești sau nu înregistrat în scopuri de TVA, trebuie:

 • să te înregistrezi în Registrul Operatorilor Intracomunitari (consultă contabilul)
 • să treci ambele numere de TVA (al tău și al clientului) pe factură
 • să treci valuta pe factură

Află aici cum emiți facturi cu TVA.
Află aici cum adaugi o factură.

Pentru facturi externe către clienți din afara statelor membre

Dacă ești plătitor de TVA, facturile externe către clienți non-UE se fac fără TVA, indiferent dacă firma clientului extern plătește sau nu TVA.

Dacă nu ești plătitor de TVA, facturile externe către clienți non-UE se fac fără TVA, indiferent dacă firma clientului extern plătește sau nu TVA.

35 de răspunsuri la Regimul TVA la facturile externe

 1. Sandu spune:

  Buna ziua,
  Pentru o factura externa catre o firma din Turcia (firma din Turcia are certificat de intregistrare la Ministerul Finantelor din Turcia), iar firma din RO este inregistrata si platitoare de TVA. Cand firma din RO emite factura externa catre firma din Turcia, o face cu sau fara TVA ?

  • Tamara Lehănceanu spune:

   Bună ziua, domnule Alexandru,

   Există mai multe aspecte de luat în considerare pentru această situație, de aceea un răspuns corect vi l-ar putea oferi contabilul dumneavoastră.

   Cu stimă,
   echipa factureaza.ro

 2. Moni spune:

  factura catre Moldova de prestari servicii e cu tva sau fara??
  si Firma care emite facturi externe non eu trebuie sa fie inregistrata in ROI?
  trebuie declaratia 390?
  va multumesc

  • Tamara Lehănceanu spune:

   Bună ziua,

   Pentru țările din afara Uniunii Europene factura nu are TVA însă este posibil ca țara noastră să aibă acorduri încheiate cu R.Moldova.
   Dacă firma dumneavoastră apare în VIES, nu mai trebuie să vă înregistrați în ROI. Puteți verifica aici: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatRequest.html .

   Contabilul dumneavoastră v-ar putea oferi informații despre cele de mai sus..precum și despre declaratia 390.

   Cu stimă,
   Echipa factureaza.ro

 3. Sorina spune:

  Buna ziua.
  Sunt SRL platitor de TVA si am primit o factura cu TVA din Ungaria pentru reparatia unui TIR. Cum o inregistrez in contabilitate, cu TVA sau fara TVA?

 4. Ionel spune:

  Buna ziua!
  Ca reprezentant al unui SRL (platitor de TVA in RO) am de facut urmatoarea operatiune de import – export.
  Cumpar si platesc din Rusia un produs care ajunge in Nigeria (CFR Lagos)
  Marfa este cumparata din Rusia de de firma pe care o reprezint (CFR Lagos).
  Marfa este vanduta de noi unei firme din UK care plateste aceata mrafa in CFR Lagos.
  Cum facturez aceasta marfa?
  Multumesc pentru raspuns!

 5. Alex Niculescu spune:

  Buna ziua, sunt un PFA neplatitor de TVA (CAEN 6202 – consultanta IT).

  1. Cum pot factura o firmă din UK plătitoare de TVA? În afara de înregistrarea în ROI și trecerea TVAului meu (0%) și al UKului plus suma în valută cum se procedează? Firma va plăti TVA în UK pentru factura pe care o emit eu? Ca nu înțeleg.

  2. Plafonul maxim pentru a rămâne neplatitor de TVA e de 65.000 euro anual, corect?

  3. Mai sunt si alte declarații suplimentare care trebuie depuse dacă facturez un client din UK?

  4. Se mai aplică regula aceea cu nu ai voie să facturezi doar o firmă prin PFA și trebuie să ai mai multe, atâta timp cât clientul este clar din afara țării?

  Mulțumesc frumos!

  • Tamara Lehănceanu spune:

   Buna ziua,

   Cel mai bine ar fi sa va consultati cu un specialist in domeniu. Noi va putetm oferi informatii strict tehnic legate de aplicatia factureaza.ro .

   Cu stima,
   Echipa factureaza.ro

 6. Marian spune:

  Am un srl neplatitor de tva.daca vreau sa lucrez in ue cu aceasta firma ce trrbuie sa fac?.multumesc anticipat

  • Tamara Lehănceanu spune:

   Buna ziua,

   Cel mai bine ar fi sa va adresati unui specialist in domeniu care sa va indrume cu informatiile necesare.

   Cu stima,
   Echipa factureaza.ro

 7. Sorina spune:

  Buna ziua,
  Am o firma srl de transport marfa platitoare de TVA din Romania si o terta persoana m-a rugat sa ii transport marfa din Italia in Romania si vreau sa stiu daca facturez cu TVA s-au fara acest transport.
  Va multumesc.

  • Tamara Lehănceanu spune:

   Buna ziua,

   Cel mai bine ar fi sa va adresati unui specialist in domeniu care sa va indrume cu informatiile necesare.

   Cu stima,
   Echipa factureaza.ro

 8. Adina spune:

  Bună ziua,
  „Pentru facturi externe către clienți din afara statelor membre

  Dacă ești plătitor de TVA, facturile externe către clienți non-UE se fac fără TVA, indiferent dacă firma clientului extern plătește sau nu TVA.

  Dacă nu ești plătitor de TVA, facturile externe către clienți non-UE se fac fără TVA, indiferent dacă firma clientului extern plătește sau nu TVA.”
  Îmi puteți da, vă rog, sursa? (Art. din Cod Fiscal sau alte legi relevante)

  Cazul meu concret. Sunt traducător PFA neplătitor de TVA. Am doi clienți non-UE (SUA și Australia). Chiar și în cazul în care aș depăși plafonul și aș deveni plătitor, în cazul lor tot factură fără TVA ar trebui să emit, corect?
  Pe ce temei legal?
  Vă mulțumesc.

  • Tamara Lehănceanu spune:

   Buna ziua,

   Noi putem oferi informatii strict legate de aplicatia noastra, factureaza.ro .
   In cazul dumneavoastra, cel mai bine ar fi sa va adresati unui specialist in domeniu .

   Cu stima,
   Echipa factureaza.ro

 9. Marian spune:

  Buna ziua.Ajutatim va rog.Am un S.R.L in Romania prestez servicii de constructie si reparatii case,apartamente.Pentru a factura lucrarile persoanele private sau societatile italiane imi cer IVA(platitor de TVA).Societatea mea e deschisa din luna lui ianuarie 2016 si nus inregistrat ca platitor de TVA.Cum ar trebue sa fac sa facturez in Romania.Ce fel de facturi imi trebuesc? Va multumesc.

 10. Corel spune:

  Buna ziua
  Am o firma de constructii din Romania si vrem sa prestam servicii in acest domeniu in strainatate. Imi puteti spune care sunt reglementarile pentru emiterea facturilor catre persoane fizice din strainatate si daca se plateste TVA sau nu la facturi.
  Va multumim!

 11. mihai spune:

  O intrebare:
  Am de facturat o prestare de serviciu efectuat intr-o tara non UE catre o firma inregistrata din Spania care este inregistrata in insulele canare. conform Directivei 112 insulele canare sunt teritorii terte si nu se supun regimului fiscal. nu se pot inregistra ca operatori intracomunitari din acest motiv.
  factura se face cu sau fara TVA???

 12. jack spune:

  Buna ziua,
  Trebuie sa fac o factura pentru o livrare de marfa in Turcia. Stiu ca se face fara tva dar nu stiu ce articol din cf se trece pe factura avand in vedere ca tara nu este membru ue. Multumesc!

  • Tamara Lehănceanu spune:

   Buna ziua,

   Din pacate, informatiile oferite nu sunt suficiente pentru a da un raspuns in acest caz. Cel mai bine ar fi sa cereti parerea unui contabil .

 13. daniel spune:

  Sunt administratorul unui service auta si vreau sa cumpar niste utilaje din italia eu fiind neplatitor de tva firma fiind nou infiintata si neplatitoare dar nu pot sa ma inteleg cu italieni care ma omoara ca tre sa le platesc lor tva si nu inteleg de ce

 14. ANA spune:

  O firma neplatitoare de tva care presteaza servicii pentru personae fizice in franta, are obligatia sa se inregisreze in roi si ca platitoare de tva, dat fiind faptul ca presteaza servicii pentru neplatitori de tva?

  • Tamara Lehănceanu spune:

   Sunt cativa factori ce trebuie luati in considerare (cum ar fi natura serviciilor prestate) pentru a stabili daca este obligatorie inregistrarea in ROI. De aceea, ar fi mai indicat sa va consultati cu un contabil.

 15. stoian florina spune:

  sunt administratoul unui II NEPLATITOR DE TVA, aduc marfa din italia in baza facturilor pe care se specifica TVA NEIMPOZABIL CF ART 41, trebuie sa ma inscriu in ROI dar pot sa raman neplatitoare de tva?

  • 4cz4A2e spune:

   pentru un raspuns exact datele sunt insuficiente… in sensul ca trebuie sa stiut care e suma achizitiilor anuale si ce tip de marfuri sunt achizitionate.
   Avand aceste date un export contabil v-ar putea da un raspuns exact.

 16. Pentru facturi externe către clienți din statele membre

  Dacă ești înregistrat în scopuri de TVA:

  dacă firma clientului extern este plătitoare de TVA și are un număr valid de TVA, atunci factura externă se face fără TVA.
  Factura se face in EURO si se trece valuta in care este intocmita. Se mai specifica ceva pe factura?

  • Iulia Marusca spune:

   Noi când emitem astfel de facturi, trecem următorul text, dar vă sfătuim să întrebați contabilul înainte, dacă e OK pt situația Dvs.: Scutire TVA conform art 143 Alin 2, lit a şi d din Legea 571/2003 privind codul fiscal.

 17. lelia spune:

  Ajutati ma va rog.finantele nu mi au raspuns logic.fac un scurt rezumat.sunt neplatitoare in Ro de tva.insa m am intergistrat pt operatiuni intracomunitare deoarece am un contract de prest serv cu o firma externa care este platitoare.pana aici am inteles birocratia.insa…..am o factura emisa de un hotel din it.fara tva.contabila imi spune ca eu treb sa platesc totusi tva ul in Ro.de ce? Factura este fara tva.eu platesc factura logic fara tva….de ce totusi treb sa dau tva ul statului roman? Multumesc mult

 18. Laura spune:

  Buna ziua. Ptr servicii prestate la Curtea Europeana de Justitie se factureaza cu tva sau fara tva? Daca sunt PFA neplatitor de tva in Romania trebuie sa ma inscriu in ROI? Aici voi plati tva ptr ce incasez de la Curtea Europeana??? Ce declaratii se depun in plus?

  • La o astfel de intrebare cel mai in masura sa va raspunda este contabilul Dvs, deoarece sunt foarte multe amanunte care vor determina felul in care emiteti factura (ce servicii prestati, unde este sediul beneficiarului, clientul este persoana impozabila etc). Un lucru e sigur, ca neplatitor de TVA trebuie sa va inregistrati in ROI.

 19. factureaza.ro este un serviciu de facturare online, ceea ce înseamnă nu vă putem trimite modele de facturi pe email. Toate facturile sunt generate și salvate online, din contul Dvs. pe factureaza.ro. Tot acolo puteți alege și dintre diversele tipuri de TVA-uri speciale (inclusiv pentru facturi externe). Pentru mai multe informații despre cum emiteți facturi online cu factureaza.ro, click aici: http://factureaza.ro/ajutor

 20. alin spune:

  as dori sa imi trimiteti si mie pe adresa de e-mail pnicolaealin@yahoo.com un model de factura externa fara TVA pentru incasare comision ( eu sunt PFA inregistrat ca neplatitor de TVA iar firma din strainatate este tot neplatitoare de TVA si trebuie sa-i fac factura pentru incasare comision).Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *