Regimul TVA la facturile externe

Regimul TVA la facturile externeFactura fiscală cu regim special a devenit istorie odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Începând cu 1 ianuarie 2007 este mult mai ușor să emiți facturi externe în valută către clienții tăi din țările membre sau din afara UE. Tot ce contează este ca acei clienți să înțeleagă ce scrie pe factura ta.

Aici te ajută factureaza.ro, care îți permite să emiți facturi în 6 limbi străine: germană, engleză, italiană, spaniolă, franceză și maghiară (legea spune că o factură externă poate fi în oricare dintre limbile oficiale ale Uniunii; e nevoie de asigurarea traducerii doar la un control fiscal).

Mai mult, fiindcă nu mai e nevoie să primești o ștampilă / semnătură din partea clientului pe factură, scapi de costurile trimiterii documentelor prin poștă în străinătate. Totul se rezolvă direct din contul tău pe factureaza.ro, de unde cu un click poți trimite factura pe email.

Ce este însă foarte important să știi atunci când facturezi clienți UE și non-UE, este ce regim de TVA se aplică la factura ta externă.

Pentru facturi externe către clienți din statele membre

Dacă ești înregistrat în scopuri de TVA:

  • dacă firma clientului extern este plătitoare de TVA și are un număr valid de TVA, atunci factura externă se face fără TVA.
  • excepții: achiziţia intracomunitară de mijloace noi de transport şi de produsele accizabile.
  • dacă firma clientului nu este plătitoare de TVA, atunci factura externă se face cu TVA 24%;
  • excepții: serviciile de transport călători, serviciile care au legătură cu bunurile imobile, activităţile artistice, serviciile de restaurant şi catering, închirierea unui mijloc de transport.

Dacă nu ești înregistrat în scopuri de TVA:

  • dacă firma clientului extern este plătitoare de TVA, atunci trebuie mai întâi să te inregistrezi în scopuri de TVA pentru operațiuni intracomunitare și, de asemenea, să te înregistrezi în Registrul Operatorilor Intracomunitari; asta înseamnă că în România vei continua să emiți facturi fără TVA, dar vei primi un număr de TVA valid, astfel încât să poți emite facturi externe tot fără TVA; când faci factura externă pe factureaza.ro, la rubrica ‘Regim special TVA’ selectezi ‘taxare inversă’
  • dacă nici firma ta, nici cea a clientului extern nu plătesc TVA, atunci e simplu, factura se emite fără TVA.

Important
Ca să poți factura clienți din UE plătitori de TVA, indiferent dacă ești sau nu înregistrat în scopuri de TVA, trebuie:

  • să te înregistrezi în Registrul Operatorilor Intracomunitari (consultă contabilul)
  • să treci ambele numere de TVA (al tău și al clientului) pe factură
  • să treci valuta pe factură

Află aici cum emiți facturi cu TVA.
Află aici cum adaugi o factură.

Pentru facturi externe către clienți din afara statelor membre

Dacă ești plătitor de TVA, facturile externe către clienți non-UE se fac fără TVA, indiferent dacă firma clientului extern plătește sau nu TVA.

Dacă nu ești plătitor de TVA, facturile externe către clienți non-UE se fac fără TVA, indiferent dacă firma clientului extern plătește sau nu TVA.

35 Responses to Regimul TVA la facturile externe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *