Codul de TVA intracomunitar: ce este, cine, când și cum îl obține

Codul de TVA intracomunitar este un identificator unic atribuit unei întreprinderi neplătitoare de TVA (PFA, PFI sau SRL) atunci când desfășoară tranzacții (vânzare, cumpărare) cu alte state membre ale Uniunii Europene, precum și atunci când achiziționează produse sau servicii din afara UE.

Acest cod este esențial pentru a facilita schimbul de bunuri și servicii între statele membre, asigurând o monitorizare fiscală corespunzătoare. 

În cazul unei companii din România care NU este înregistrată în scopuri de TVA, codul de TVA intracomunitar este obligatoriu pentru efectuarea tranzacțiilor intracomunitare.

Când ai nevoie de codul de TVA intracomunitar

Va trebui să obții codul atunci când:

Emiți o factură de servicii către un client din Uniunea Europeană

Indiferent de valoarea facturii, ca să emiți o factură de servicii către un client din UE trebuie să obții codul.

În această situație vei emite factura fără TVA. Iar la datele firmei, în locului CUI-ului, vei trece codul de TVA intracomunitar. 

De asemenea, va trebui să-i ceri clientului tău codul intracomunitar de TVA și să-l treci pe factură la datele de furnizor. 

Ca să verifici dacă un cod de TVA este valid, folosește platforma online VIES. În cazul în care codul de TVA apare ca fiind invalid, ia legătura cu clientul și verifică dacă ți-a transmis codul corect. Nu emite factura folosind un cod invalid.

Achiziționezi servicii de la un furnizor din UE sau non-EU

Indiferent de valoarea facturii, dacă achiziționezi servicii (de exemplu, hosting, Google Ads, Facebook Ads, orice tip de software as a service), conform codului fiscal ești obligat să obții codul de TVA intracomunitar.

În această situație, obligația ta este comunici furnizorului codul. Acesta va trece codul pe factura pe care o va emite pentru tine. Această factură nu va conține TVA. Ulterior, tu va trebui să aplici TVA de 19% la valoarea facturii primite. Vei declara acest TVA și-l vei achita în România.

Achiziționezi produse de la furnizori din UE, iar valoarea achizițiilor depășește 10.000 de EURO pe an

Dacă te pregătești să faci o achiziție de bunuri din EU în urma căreia știi că vei depăși plafonul anual de 10.000 de EURO, va trebui să obții codul. La fel ca mai sus, obligația ta este să comunici furnizorului codul. Acesta va trece codul pe factura pe care o va emite pentru tine. Această factură nu va conține TVA. Ulterior, tu va trebui să aplici TVA de 19% la valoarea facturii primite. Vei declara acest TVA și-l vei achita în România.

De ce trebuie să plătești TVA la stat deși nu ești înregistrat în scopuri de TVA?

Consumatorul final este mereu cel care plătește TVA, indiferent dacă este persoană fizică sau juridică (SRL, PFA, PFI). Pentru achizițiile pe care le faci în România ca persoană fizică sau juridică, plătești TVA-ul direct furnizorului. Apoi este responsabilitatea furnizorului să declare acest TVA. Pentru achizițiile internaționale, în loc să plătești TVA furnizorului care apoi îl declară în țara de rezidență, plătești TVA în România, direct către ANAF. 

În cazul în care vinzi bunuri în EU nu ai nevoie de codul special de TVA

Conform art. 317 din Codul fiscal, dacă ești neplătitor de TVA și vinzi bunuri (produse) către un client din UE, NU este nevoie să obții codul de TVA intracomunitar. 

De asemena, nu ești obligat, dar este în favoarea ta

Să obții codul atunci când te afli sub plafonul de 10.000 de EURO și faci o achiziție de bunuri dintr-o țară în care TVA-ul este mai mare decât în România.

Spre exemplu, rata standard de TVA în Danemarca este de 25%. Este deci în favoarea ta să obții codul de TVA intracomunitar, să rogi furnizorul să îl treacă pe factură și apoi să emită factura cu TVA zero. Și în loc să plătești TVA de 25% în Danemarca, vei plăti TVA de 19% în România.

Cum obții codul de TVA intracomunitar

Ca să obții codul de TVA intracomunitar, ai nevoie acces în SPV-ul PFA-ului sau SRL-ului tău. Accesul se face cu certificat digital pentru ANAF, pe care îl poți cumpăra, spre exemplu, de la Certsign. Este același tip de certificat digital folosit și pentru e-Factura.

Dacă ai deja un contabil cu acces în SPV-ul afacerii tale, atunci îl poți ruga să obțină codul de TVA intracomunitar pentru tine.

Dacă nu, intri în SPV și depui declarația 700, însoțită de o copie a CUI-ului (posibil să ți se mai ceară și alte copii după alte documente).

În câteva zile lucrătoare ANAF îți va elibera codul. Administratorul sau o persoană împuternicită va trebui să meargă la ghișeu, în localitatea în care este înregistrată afacerea ta, ca să-l ridice.

Codul de TVA intracomunitar nu te face plătitor de TVA

Obținerea codului NU înseamnă că te-ai înregistrat în scopuri de TVA. Către clienții tăi din România vei emite exact la fel facturile, iar la datele firmei vei continua să treci CUI-ul, nu codul.

Atenție mare însă la plafonul de TVA. Dacă cifra ta anuală de afaceri depășește 300.000 de mii de lei, conform legii ești obligat să te înregistrezi în scopuri de TVA. Asta înseamnă că vei deveni plătitor de TVA. Dacă ești sub plafon, atunci nu trebuie să te îngrijorezi.

Ca neplătitor de TVA, cum emiți factura către un client din UE

E foarte simplu:

  • La datele firmei tale, în loc de CUI, treci codul intracomunitar de TVA
  • La datele clientului treci codul intracomunitar de TVA al clientului
  • Factura va conține coloana de TVA
  • În coloana de TVA treci 0 (zero)
  • Adaugi pe factură o mențiune, de exemplu „scutite cf. art 143 lit b,c”

Sau îți poți deschide un cont pe factureaza.ro și emiterea facturilor o să fie floare la ureche. Pentru mai multe detalii, vezi acest tutorial scurt.

Ce declarații trebuie să depui după ce obții codul

În fiecare lună în care efectuezi tranzacții internaționale (vinzi servicii, achiziționezi servicii sau bunuri) vei depune declarații la ANAF.

Depui D390 dacă obții venituri intracomunitare sau dacă achiziționezi produse și servicii de la o firmă din UE. D390 este o declarație informativă prin care detaliezi activitatea afacerii tale la nivel european.

Pentru situația în care achiziționezi produse și servicii de la o firmă din UE sau non-UE,  depui și D301. Aceasta este o declarație prin care detaliezi pentru ce cheltuieli ți s-au emis facturi cu TVA zero. Pe baza acestei declarații se calculează cât TVA datorezi la stat.

Termenul limită pentru depunerea celor două declarații (D390 și D301) este 25 ale lunii următoare încasării facturii sau efectuării achiziției.

Cum anulezi codul intracomunitar de TVA

Dacă SRL-ul sau PFA-ul tău devine plătitor de TVA sau dacă își încetează activitatea, va trebui să predai codul intracomunitar de TVA la ANAF, împreună cu declarația 091.

Altfel, poți renunța la cod doar dacă:

  • a trecut un an calendaristic de la data la care l-ai obținut și nu ai cerut prelungirea înregistrării
  • totalul achizițiilor internaționale pe anul în care ceri anularea nu depășește plafonul de 10.000 de euro

În concluzie, dacă nu ești înregistrat în scopuri de TVA, obținerea codului de TVA intracomunitar este necesară în cadrul tranzacțiilor intracomunitare. Iar înțelegerea modului de utilizare a codului asigură respectarea legislației fiscale și evitarea posibilelor sancțiuni.

Pentru informații despre regimul TVA la facturile externe, atât pentru afacerile plătitoare de TVA, cât și pentru cele neplătitoare, îți recomandăm acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *