Cum te ajută fișele de clienți pe factureaza.ro

Fișele de clienți sunt un instrument de Business Intelligence (BI) cu care poți lua decizii informate legate de relația cu clienții tăi.

Cum folosești informațiile din fișa unui client pe factureaza.ro

Fișa de client te ajută atât la începutul colaborării cu un client, cât și după ce există un istoric mai lung al relației. Iată detaliile la care ai acces.

Riscul de insolvență

Util oricând, dar mai ales atunci când lucrezi prima dată cu un client, riscul de insolvență îți spune cum trebuie să abordezi relația cu clientul.

Dacă observi un risc mare, poți de exemplu să lucrezi exclusiv pe bază de avans.

De asemenea, pentru un client cu risc mare, e recomandat să emiți proforme în loc de facturi, astfel încât să nu încurci contabilitatea dacă plata nu se materializează (citește aici mai multe detalii despre utilizarea proformelor).

Date despre starea companiei

Aici afli detalii de ordin administrativ despre client, cum ar fi codul CAEN, tipul de impozitare, dacă este sau nu înregistrat în scopuri TVA, anul înființări, și dacă a depus ultimul bilanț contabil.

Evoluția financiară de-a lungul anilor

Cu cifre preluate din bilanțurile contabile anuale, am construit două grafice care îți arată evoluția financiară a clientului tău.

Afli dacă un client este pe profit, dacă înregistrează creștere, stagnare sau restrângere a activității. Poți vedea dacă numărul angajaților a fluctuat de-a lungul anilor sau a rămas constant.

Ai acces inclusiv la date legate de cuantumul datoriilor pe care clientul le are față de furnizorii săi. Dar vezi și creanțele (cât mai are clientul tău de încasat de la proprii săi clienți).

Sunt multe informații utile în aceste grafice pe care le poți studia, astfel încât să înțelegi evoluția financiară a clientului tău de-a lungul anilor.

Cu aceste date poți analiza inclusiv concurența. Dacă vrei să afli cum stă pe cifre competitorul tău, îl poți introduce în lista de clienți ca să generezi fișa de client.

Date statistice

Dacă e vorba despre un client mai vechi, pentru care emiți de mai mult timp facturi prin factureaza.ro, aici ai o privire de ansamblu asupra vânzărilor:

  • Cât ai facturat pentru acest client
  • Câți bani ți-a adus până acum (cât ai încasat)
  • Dacă acest client are restanțe

Ai inclusiv un grafic cu sumele facturate, respective încasate, de la lună la lună. Asta te ajută, de exemplu, să-ți dai seama dacă activitatea clientului este sezonieră.

Istoricul documentelor emise

La finalul fișei de client, găsești lista cu ultimele documente emise pe client, precum și ultimele plăți efectuate. Te poți folosi de aceste liste ca să vezi cât de mult ai prestat pentru client și cu ce frevență. Poți observa, de exemplu, dacă sunt oportunități să vinzi mai mult și cum au evoluat vânzările de-a lungul timpului.

În cazul în care pentru un client emiți facturi recurente sau pe bază de pontaj, tot aici, în partea de jos a fișei de client, vezi lista abonamentelor, a proiectelor și a orelor lucrate.

Activitatea recentă

Ultima categorie din fișa de client îți arată activitatea utilizatorilor contului firmei tale pe factureaza.ro în raport cu clientul. Dacă ai mai mulți utilizatori pe cont, aici vezi cine și ce facturi a emis; respectiv, cine și ce plăți a înregistrat pentru clientul cu pricina.

Concluzie

În concluzie, fișele de clienți te ajută să construiești o imagine comprehensivă a clienților afacerii tale și a vânzărilor pe care aceștia le generează.

Iar dacă îți place să te joci cu datele statistice, poți ca din aceste fișe să îți construiești singur rapoarte comparative, evoluții anuale, previziuni de încasări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *