Cum găsești e-Facturile în SPV ANAF?

Felicitări, ți-ai deschis cont de persoană juridică în SPV ca să rezolvi e-Factura!

(Dacă încă te mai lupți, citește acest articol unde detaliem pașii necesari.)

Cum faci în continuare ca să-ți verifici activitatea? Unde anume găsești e-Facturile transmise către clienți, respectiv e-Facturile primite de la furnizorii tăi?

Primul pas este să te loghezi în SPV

Știm că e evident, dar nu-i așa de simplu pe cât pare.

În primul rând, de fiecare dată când te loghezi în aplicație va trebui ca, înainte de toate, să ai token-ul activ (fie că este vorba de un token digital sau de unul fizic care trebuie introdus în calculatorul de pe care lucrezi).

După ce te-ai asigurat că tokenul este activ și recunoscut de sistemul de operare al calculatorului, adresa directă la care trebuie să mergi este https://www.anaf.ro/auth_status.html

Sau, poți ajunge în același loc dacă dai click pe meniul Autentificare certificat din dreapta sus din portalul ANAF.

O mică observație: dacă tokenul este activ și totuși primești eroare la logare, încearcă din modul incognito al browser-ului. În plus, evidența empirică pare să sugereze că cei care se loghează cu Firefox au mai mult succes decât cei care folosesc Google Chrome sau Microsoft Edge.

Unde găsești e-Facturile?

Atât e-Facturile transmise de tine, cât și e-Facturile primite se află în același loc.

Din meniul Factura electronică click pe submeniul Răspunsuri factură.

Alege pe câte zile în urmă vrei să vezi ce e-Facturi ai transmis sau primit. Dacă alegi 1, o să primești informațiile pentru ziua curentă. 

Din păcate, momentat cel puțin, nu poți selecta o dată anume decât la pasul următor când se va afișa pagina de rezultate.

Dacă ești PFA și ai SPV atât pe persoană fizică (cu CNP) cât și pe PFA, trece CUI-ul PFA-ului în câmpul aferent.

Apoi click pe Obține răspunsuri

Se va genera un tabel de rezultate în care o să găsești toate e-Facturile transmise și primite din perioada selectată. Aici poți folosi câmpurile Dată Răspuns, Numărul primit și Detalii ca să cauți specific un document anume după dată, index de încărcare, CIF emitent sau CIF beneficiar. 

Dacă vrei să descarci o e-Factură anume, click pe butonul Descarcă. Se va descărca pe calculatorul tău o arhivă zip care va conține factura originală în format XML, semnătura și eventualele erori. 

Dacă vrei să transformi XML-ul în PDF, ca să chiar înțelegi ceva din factura respectivă, poți folosi convertorul pus la dispoziție de ANAF. Îl găsești aici https://www.anaf.ro/uploadxml/ Dar atenție, că mai dă rateuri.

Vrei ceva mai simplu?

Dacă ți se pare prea complicat, îți propunem să-ți deschizi un cont pe factureaza.ro

După ce ți-ai înscris certificatul digital la ANAF și ai primit acces în SPV, activezi integrarea automată cu e-Factura.

Odată activă, factureaza.ro emite e-Facturi pentru tine și le transmite automat în SPV. În plus, poți activa ca, tot prin intermediul aplicației, să primești automat și e-Facturile de la furnizori, direct în format PDF.

Apoi, folosind filtrele și sortările disponibile în aplicație, îți va fi mult mai ușor să găsești documentele. Și nu va mai fi nevoie să intri în SPV ANAF decât o dată la trei luni, când ANAF cere reactivarea. 

Pentru mai multe detalii despre e-Factura, intră aici.

Spor la e-Facturat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *