Cum găsești e-Facturile în SPV ANAF?

Felicitări, ți-ai deschis cont de persoană juridică în SPV ca să rezolvi e-Factura!

(Dacă încă te mai lupți, citește acest articol unde detaliem pașii necesari.)

Cum faci în continuare ca să-ți verifici activitatea? Unde anume găsești e-Facturile transmise către clienți, respectiv e-Facturile primite de la furnizorii tăi?

Primul pas este să te loghezi în SPV

Știm că e evident, dar nu-i așa de simplu pe cât pare.

În primul rând, de fiecare dată când te loghezi în aplicație va trebui ca, înainte de toate, să ai token-ul activ (fie că este vorba de un token digital sau de unul fizic care trebuie introdus în calculatorul de pe care lucrezi).

Dacă nu ai achiziționat încă un certificat digital, cei de la certSign îți pun la dispoziție două variante: semnătura electronică pe TOKEN sau semnătura electronică în CLOUD

Cu certSign Paperless (în cloud) poţi semna electronic de la distanţă orice document, cu valoare legală, fără token şi fără instalarea unor drivere speciale, de pe orice dispozitiv (inclusiv smartphone sau tabletă).

Pentru varianta cu token, certSIGN oferă un pachet complet format din certificat digital calificat pentru semnătură electronică, dispozitiv calificat de creare a semnăturilor electronice (token) şi clickSIGN (aplicație software de semnare).

După ce te-ai asigurat că tokenul este activ și recunoscut de sistemul de operare al calculatorului, adresa directă la care trebuie să mergi este https://www.anaf.ro/auth_status.html

Sau, poți ajunge în același loc dacă dai click pe meniul Autentificare certificat din dreapta sus din portalul ANAF.

O mică observație: dacă tokenul este activ și totuși primești eroare la logare, încearcă din modul incognito al browser-ului. În plus, evidența empirică pare să sugereze că cei care se loghează cu Firefox au mai mult succes decât cei care folosesc Google Chrome sau Microsoft Edge.

Unde găsești e-Facturile?

Atât e-Facturile transmise de tine, cât și e-Facturile primite se află în același loc.

Din meniul Factura electronică click pe submeniul Răspunsuri factură.

Alege pe câte zile în urmă vrei să vezi ce e-Facturi ai transmis sau primit. Dacă alegi 1, o să primești informațiile pentru ziua curentă. 

Din păcate, momentat cel puțin, nu poți selecta o dată anume decât la pasul următor când se va afișa pagina de rezultate.

Dacă ești PFA și ai SPV atât pe persoană fizică (cu CNP) cât și pe PFA, trece CUI-ul PFA-ului în câmpul aferent.

Apoi click pe Obține răspunsuri

Se va genera un tabel de rezultate în care o să găsești toate e-Facturile transmise și primite din perioada selectată. Aici poți folosi câmpurile Dată Răspuns, Numărul primit și Detalii ca să cauți specific un document anume după dată, index de încărcare, CIF emitent sau CIF beneficiar. 

Dacă vrei să descarci o e-Factură anume, click pe butonul Descarcă. Se va descărca pe calculatorul tău o arhivă zip care va conține factura originală în format XML, semnătura și eventualele erori. 

Dacă vrei să transformi XML-ul în PDF, ca să chiar înțelegi ceva din factura respectivă, poți folosi convertorul pus la dispoziție de ANAF. Îl găsești aici https://www.anaf.ro/uploadxml/ Dar atenție, că mai dă rateuri.

Vrei ceva mai simplu?

Dacă ți se pare prea complicat, îți propunem să-ți deschizi un cont pe factureaza.ro

După ce ți-ai înscris certificatul digital la ANAF și ai primit acces în SPV, activezi integrarea automată cu e-Factura.

Odată activă, factureaza.ro emite e-Facturi pentru tine și le transmite automat în SPV. În plus, poți activa ca, tot prin intermediul aplicației, să primești automat și e-Facturile de la furnizori, direct în format PDF.

Apoi, folosind filtrele și sortările disponibile în aplicație, îți va fi mult mai ușor să găsești documentele. Și nu va mai fi nevoie să intri în SPV ANAF decât o dată la trei luni, când ANAF cere reactivarea. 

Pentru mai multe detalii despre e-Factura, intră aici.

Spor la e-Facturat!

(Dacă dai click pe unul dintre link-urile certSign și apoi decizi să achiziționezi o semnătură digitală, factureaza.ro va primi un mic comision de afiliere din partea certSign.)

7 Responses to Cum găsești e-Facturile în SPV ANAF?

  1. Mircea T says:

    In meniul SPV nu apare TAB-ul „factura electronica” așa cum apare în printscreen-ul dvs. și în toate tutorialele pe care le-am gasit pe youtube. Între „Depunere declarații” și „Test factură electronică” îmi apare un TAB intitulat „Registrul RO-factura”. M-am înregistrat, este confirmat, dar în continuare nu am opțiunea de trimitere facturi

    • Andrei I says:

      Bună ziua, și eu am avut aceeași problemă. Soluția e să vă autentificați folosind butonul “Autentificare e-factura/e-transport”, care se găsește chiar lângă butonul “Autentificare certificat digital”. Autentificarea se face tot cu semnătura digitală și acolo va apărea rubrica “Factura electronică”

  2. maria vida says:

    multumesc, regasesc in tabel facturile trimise dar nu regasesc facturile primite

    • Iulia Măruşcă says:

      Dacă vă uitați la a șasea poză, cea cu tabelul cu rezultate, o să vedeți că pe a doua coloană, cea care se cheamă “Tip”, aveți un buton pe care scrie “Toate”. Dacă dați click acolo, ar trebui să puteți alege dacă vreți să vă afișeze toate eFacturile, doar pe cele trimise sau doar pe cele primite. Dacă nici așa nu găsiți, cel mai bine este luați legătura cu ANAF direct, prin formularul de contact din SPV-ul Dvs.

      • maria vida says:

        La accesarea butonului “tip” apar doar -facturi trimise si erori facturi. Din 30.04, nu mai pot verifica nici facturile trimise.

  3. VIda Maria says:

    De unde descarc facturile primite?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *