Generarea şi transmiterea facturilor către e-Factura

Generare fişiere export pentru e-Factura XML(UBL)

Aplicația noastră oferă facilitatea de a exporta facturile într-un format compatibil e-Factura, şi anume XML (UBL). Aceste fişiere se pot ulterior încărca în SPV.

factureaza.ro e-factura spatiul privat virtual

Poţi intra pe factura dorită și optezi pentru opțiunea de a exporta către e-Factura. 

De asemenea, poţi descărca o arhivă cu fişierele mai multor facturi – pur și simplu selectezi facturile dorite și optezi pentru opțiunea de descărcare în format e-Factura (UBL).

Pentru generarea fişierului sau a arhivei cu fişierele e-Factura trebuie să confirmi, respectiv, să selectezi coduri corespondente pentru unităţile de măsură şi eventuale TVA-uri speciale folosite. Aceste informaţii sunt necesare conform specificaţiilor e-Factura. 

Înregistrare în Spațiul Privat Virtual

Spațiul Privat Virtual (SPV) este un serviciu online destinat comunicarii pe cale electronică a contribuabililor cu ANAF-ul. SPV este un serviciu dezvoltat şi găzduit pe serverele Ministerului Finanțelor Publice/Agenției Naționale de Administrare Fiscală. 

Cum ne înregistrăm în Spațiul Privat Virtual?

  1. Accesați link-ul https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv
  2. Selectați ‘Persoane juridice’, apoi ‘Înregistrare utilizatori persoane juridice’
  3. Se va deschide o nouă pagină unde vei selecta ‘Înregistrare utilizatori cu certificat digital’
  4. Completezi apoi Datele de identificare ale solicitantului (persoanei juridice) și ale persoanei (titularul certificatului digital), se încarcă documentul de confirmare și arhiva zip cu documentele care atestă calitatea utilizatorului și dai click pe ‘Continuă’ 
  5. Ulterior se va deschide pagina de validare a email-ului în care va trebui să completezi codul primit pe emailul declarat în formularul de înregistrare
  6. La apăsarea butonului ‘Trimite’, se va afișa pagina cu toate informațiile completate în formular
  7. După completarea și transmiterea cererii de înregistrare, urmează verificarea datelor și înregistrarea cererii. I se va atribui un număr care îți va fi comunicat și ție
  8. Vei primi apoi două email-uri: unul de aprobare a cererii și celălalt de activare a contului în SPV

Transmiterea informației către ANAF


Un pas premergător pe care trebuie să-l parcurgi este înscrierea în Registrul RO e-Factura. Procedura prevede completarea formularului 084. Veț fi considerat înscris în registru începând cu data de 1 ale lunii următoare completării acestuia.

Implementarea curentă pentru transmiterea facturilor în e-Factura în SPV permite doar transmiterea manuală de facturi individuale. Trebuie să fii autentificat cu certificatul digital calificat, creat conform instrucțiunilor de mai sus. 

Operațiunea presupune introducerea unui token de mână. După autentificarea în SPV poți transmite facturi în formatele XML acceptate. Autentificarea cu certificat digital calificat presupune un calculator cu Windows sau MAC și tastarea unui token cand i se cere. ANAF promite automatizare în viitorul apropiat,  iar noi vom urmări şi adapta factureaza.ro pentru a reduce la minim bătăile de cap asociate.
Instrucțiuni detaliate precum și exemple, găsești aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *