Împărțirea clienților factureaza.ro pe județe

De curând am făcut o analiză rapidă ca să vedem cum se împart clienții factureaza.ro pe județe. Așa cum era de așteptat, capitala ocupă detașat primul loc. Asta știam înainte să ne apucăm de treabă. Ce am vrut să aflăm mai degrabă a fost ce se întâmplă în restul țării și dacă se adeveresc suspiciunile noastre că Transilvania stă mai bine la capitolul afaceri mici (PFA-uri, IMM-uri), decât Moldova sau Muntenia.

Rezultatele noastre arată că pe locurile doi și trei după București se situează Cluj-Napoca și Timișoara. Urmează apoi Iași, iar pe locul cinci avem un nou județ din Transilvania, este vorba de Brașov.

Primele 10 județe de care aparțin cei mai mulți clienți factureaza.ro

Clienți factureaza.ro pe județe

Din lista de mai sus, județele de la locul 2 la locul 10 adună împreună la fel de multe firme ca Bucureștiul. Cifrele se pot justifica și prin diferența de populație (e nevoie să adunăm locuitorii din județele Cluj, Timiș și Iași ca să ajungem la același nivel cu Municipiul București).

Din top 10 de mai sus mai reiese că Vestul țării (reprezentat de Cluj, Timiș, Brașov, Sibiu, Bihor) stă mult mai bine decât Muntenia (1 județ, Prahova), Dobrogea (1 județ, Constanța – din motive de turism, port și proximitate față de București) și Moldova (1 județ, adică Iași, după cum era și de așteptat).

Ultimele 10 județe din care vin cei mai puțini clienți factureaza.ro

  1. Satu Mare – 0,80%
  2. Vrancea – 0,75%
  3. Teleorman – 0,71%
  4. Covasna și Caraș-Severin – 0,63% fiecare
  5. Gorj – 0,59%
  6. Sălaj – 0,54%
  7. Botoșani – 0,53%
  8. Giurgiu – 0,51%
  9. Tulcea, Olt și Mehedinți – 0,50% fiecare
  10. Ialomița și Călărași – 0,48% fiecare

Click aici ca să vedeți toată situația.

Județele de mai sus se află pe ultimele locuri din listă din cauză că au cel mai mic număr de locuitori, combinat cu PIB mai mic. De reținut că Mehedinți și Covasna au și o rată a șomajului mare. Județele cu cea mai mică rată de șomaj sunt cam aceleași ca și cele din fruntea listei noastre: București, Cluj, Timiș, Iași, Constanța, Brașov, Sibiu (aici mai multe informații despre rata șomajului pe județe).

Mai mult, dacă studiem o analiză a produsului intern brut pe județe, găsim din nou cam aceleași nume atât la începutul clasamentului, cât și la sfârșit.

Pe regiuni, ideea inițială de la care am pornit, lucrurile stau în felul următor (și aici facem o comparație între împărțirea pe regiuni a clienților noștri, PIB-ul și populația pe regiuni)

– București, 33% din clienții factureaza.ro și un PIB de 131 miliarde de lei (populație peste 1,6 milioane de locuitori)

– Transilvania, 32% din clienții factureaza.ro și un PIB de 193 miliarde de lei, deci cu 62 de miliarde în plus față de București (populație cumulată peste 6 milioane de locuitori)

– Muntenia, 17% din clienții factureaza.ro și un PIB de 159 miliarde de lei, deci cu 27 de miliarde în plus față de București (populație cumulată peste 5,8 milioane de locuitori)

– Moldova, 11% din clienții factureaza.ro și un PIB de 74 miliarde de lei, deci cu 57 de miliarde în minus față de București (populație cumulată peste 3,5 milioane de locuitori)

– Dobrogea, 7% din clienții factureaza.ro și un PIB de 49 miliarde de lei, deci cu 82 de miliarde în minus față de București (populație cumulată peste 1,6 milioane de locuitori)

O interpretare la prima vedere arată că deși pe factureaza.ro cele mai multe firme vin din București, la PIB și populație lucrurile nu stau chiar la fel. Atât Transilvania, cât și Muntenia sunt peste București la ambele categorii. O explicație posibilă este aceea că firmele din București sunt mai deschise către utilizarea serviciilor online față de cele din Transilvania sau Muntenia. O situație care, credem noi, nu va mai dura mult.

One Response to Împărțirea clienților factureaza.ro pe județe

  1. Pingback: un contabil online care rezolva fluxul facturilor de la emitere până la încasare – Site Internet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *