Excepțiile e-Factura B2C: când NU trebuie să emiți factură către o persoană fizică

Excepțiile e-Factura B2C se referă la cazurile în care firma ta nu este obligată să emită o factură către clientul final – adică o persoană fizică.

Să vedem acum care sunt aceste situații specifice.

Excepțiile e-Factura B2C: când NU ai obligația de a emite facturi către persoane fizice

Este important de știut că există situații în care, deși clientul tău persoană fizică poate solicita o factură, firma ta nu este obligată s-o emită.

NU trebuie să emiți factură pentru:

  • Servicii medicale și stomatologice
  • Învățământ, meditații, servicii de asistență și protecție socială
  • Servicii radio-TV (non-comerciale)
  • Servicii financiar-bancare, asigurări
  • Pariuri, loterie și jocuri de noroc
  • Arendare, concesionare și leasing imobiliar (cu anumite excepții)

Atenție însă la o doua categorie de situații, ceva mai aparte. Este vorba despre cazurile în care, deși legea nu te obligă să emiți o factură, clientul are totuși dreptul să o solicite. 

Emiți factura DOAR la cererea persoanei fizice pentru:

  • Comerț cu amănuntul și prestări servicii pentru care emiți deja bon fiscal
  • Livrări pentru care se emit bilete (târguri, expoziții, muzee, transport persoane)
  • Vânzări prin automate comerciale, reîncărcare cartele, parcare automată
  • Livrare de energie electrică de către prosumatori

În aceste cazuri, odată ce factura este emisă (doar la solicitarea expresă a clientului persoană fizică), vei fi obligat să o transmiți în sistemul RO e-Factura.

Este important, prin urmare, să fii la curent cu excepțiile e-Factura B2C: află în ce condiții ești obligat să emiți o factură către un client persoană fizică. Dacă legea nu impune acest lucru (sau o cere doar la solicitarea expresă a persoanei fizice), nu e necesar să emiți facturi sau să le transmiți în sistemul RO e-Factura. 

De asemenea, reține că profesiile liberale (psihologi, avocați, notari, medici) sunt scutite de la emiterea facturii. Acestea vor emite doar chitanțe atunci când încasează numerar.

O altă excepție importantă se leagă de TVA

Dacă serviciile tale sunt scutite de TVA (conform art. 292 din Codul Fiscal), chiar și în cazul în care emiți o factură unei persoane fizice, nu ești obligat să o transmiți în sistemul RO e-Factura.

Concluzii

Acestea sunt, așadar, excepțiile e-Factura B2C, aplicabile exclusiv în relația cu persoanele fizice. Pentru alte livrări de bunuri sau prestări de servicii, indiferent de client, va trebui să emiți facturi și să le transmiți în SPV.

Alte resurse utile

Pe blogul factureaza.ro găsești o serie de articole care te vor ajuta să-ți clarifici obligațiile de facturare și nu numai. Iată câteva dintre ele, pe care sperăm că le vei găsi utile:

Statusurile e-Factura dintr-o privire

Arhivarea e-Factura: Cât timp trebuie păstrate facturile electronice?

Stornarea e-Factura: simplu și pe scurt

Categoria de TVA e-Factura: ce anume trebuie să alegi

Și nu uita, factureaza.ro te ajută să emiți facturi rapid și să le transmiți automat în SPV. Dacă vrei să descoperi cât de simplu este, deschide-ți cont acum. Vei beneficia de primele trei luni gratuite, fără limitări.