Evidența cheltuielilor pe PFA (Persoană Fizică Autorizată) asigură buna funcționare a afacerii tale, mai ales atunci când te ocupi de contabilitate de unul singur.
O evidență corectă nu doar că te ajută să eviți eventuale probleme fiscale, dar și să economisești bani prin deducerea corectă a cheltuielilor. Și este bineînțeles esențială în calcularea venitului anual pe baza căruia plătești impozitul pe venit.
Așadar, cum poți ține cel mai simplu și eficient evidența cheltuielilor pentru PFA-ul tău? Iată câteva metode și sfaturi utile.
Tipurile de cheltuieli pe PFA
Pentru început, hai să vedem care sunt tipurile de cheltuieli și cum afectează ele modul în care calculezi venitul pe baza căruia vei fi impozitat.
Avem trei categorii mari.
Cheltuieli deductibile
Acestea sunt cheltuielile necesare pentru funcționarea afacerii tale. Ca de exemplu:
- costuri care țin de birou dacă prestezi activități care au nevoie de un birou (chirie, utilități)
- laptop sau calculator, telefon, birotică
- servicii indispensabile afacerilor (contabilitate, marketing, salarii, varii abonamente)
- orice alte cheltuieli realizate în scopul desfășurării activității PFA-ului
Cheltuielile deductibile se scad integral din cuantumul încasărilor. Și logic, cu cât ai mai multe cheltuieli, cu atât impozitul pe venit este mai mic.
Dar atenție, trebuie să te asiguri că fiecare cheltuială deductibilă pe care o introduci este justificată. Cu alte cuvinte, dacă, să zicem, tu vinzi servicii de consultanță financiară, nu poți să cumperi jucării pentru copii pe PFA și să înregistrezi cheltuiala ca deductibilă. Dacă însă ai un PFA prin care organizezi evenimente pentru cei mici, atunci cheltuiala devine perfect justificabilă.
Cheltuieli parțial deductibile
Este vorba despre acele cheltuieli care pot fi deduse în limitele impuse de lege. Spre exemplu, cheltuielile cu mașina folosită în interes mixt (atât pe PFA, cât și personal) au o deductibilitate de 50% din valoarea lor totală.
Cheltuielile nedeductibile
Acestea sunt cheltuielile pe care deși le înregistrezi în contabilitatea PFA-ului, nu le scazi din venitul brut. Cu alte cuvinte, sunt cheltuieli care nu au niciun efect asupra impozitului pe venit. Exemplul clasic este cel cu cheltuielile pe care le faci în interes personal și care, prin urmare, nu au nicio legătura cu activitatea PFA-ului tău.
Atenție! Pentru fiecare cheltuiala deductibilă sau parțial deductibilă trebuie:
- să ai un document justificativ: o factură emisă către PFA-ul tău sau un bon fiscal pe care apare CUI-ul PFA-ului
- plata trebuie să fie făcută în cursul anului pentru care se calculează impozitul
Și încă un element important: pentru PFA-uri, care țin contabilitatea în partidă simplă, o cheltuială este deductibilă sau parțial deductibilă doar atunci când este și plătită către furnizor și există dovada plății.
La final de an, deductibilitatea cheltuielilor se va stabili pe baza Registrului de Încasări și Plăți și a Registrului de Evidență Fiscală.
Cum ții evidența cheltuielilor pe PFA
Folosește un program de facturi online. factureaza.ro este o variantă excelentă dacă vrei să economisești timp. Cu programul nostru nu doar emiți facturi către clienți, dar ții și evidența facturilor de la furnizori.
- Introduci rapid documentele justificative (sau activezi preluarea lor automată din RO e-Factura).
- Scanezi și salvezi orice document justificativ, inclusiv cele de plata (de exemplu, chitanțe, dacă ai achitat o factură în numerar).
- Înregistrezi data la care ai făcut plata și tipul plății (prin bancă, cash, cu cardul).
- Notezi observații utile, ca să nu uiți detalii importante despre cheltuiala cu pricina.
Îți mai recomandăm, de asemenea, să înregistrezi cheltuielile imediat după ce le faci. Dacă lași totul pentru sfârșitul lunii, riști să uiți anumite cheltuieli sau să pierzi documentele justificative.
În concluzie, dacă vrei să scapi de haosul facturilor și să faci ordine și disciplină prin hârtii, folosește factureaza.ro ca să ții evidența cheltuielilor pe PFA. Mai ales că primele trei luni sunt gratis și fără limitări, ca să poți testa în voie.