Am nevoie de certificatul digital pentru e-Factura?

Certificatul digital pentru e-Factura este o componentă esențială în transmiterea e-Facturilor către SPV ANAF.

Este folosit pentru a asigura identitatea și autenticitatea persoanei sau entității care transmite e-Factura. Prin intermediul certificatului digital, ANAF poate confirma că documentul electronic a fost trimis de la o sursă legitimă și că nu a fost modificat pe parcursul transmiterii.

Legea impune utilizarea certificatului digital pentru a respecta normele și reglementările referitoare la transmiterea e-Facturilor către ANAF. Acest lucru asigură conformitatea cu cerințele legislative în vigoare în ceea ce privește schimbul electronic de documente fiscale.

Certificatul digital pentru e-Factura poate fi cumpărat de la companii private sau organizații specializate în securitate cibernetică.

Cei de la certSign îți pun la dispoziție două variante: semnătura electronică pe TOKEN sau semnătura electronică în CLOUD

Cu certSign Paperless (în cloud) poţi semna electronic de la distanţă orice document, cu valoare legală, fără token şi fără instalarea unor drivere speciale, de pe orice dispozitiv (inclusiv smartphone sau tabletă).

Pentru varianta cu token, certSIGN oferă un pachet complet format din certificat digital calificat pentru semnătură electronică, dispozitiv calificat de creare a semnăturilor electronice (token) şi clickSIGN (aplicație software de semnare).

Dacă lucrezi cu un contabil, nu e nevoie să obții certificatul digital pentru e-Factura

Toți contabilii au certificat digital. În acest caz ai două variante prin care poți rezolva e-Factura:

  • varianta 1: stabilești cu contabilul să transmită e-Facturile pentru tine
  • varianta 2: emiți facturile prin factureaza.ro și trimitem noi, automat, e-Facturile pentru tine

Dacă alegi varianta 2, vei avea nevoie de ajutorul contabilului doar la început

După ce îți deschizi un cont pe factureaza.ro, urmează pașii de aici ca să generezi un link prin care contabilul va activa pentru tine integrarea automată e-Factura pe factureaza.ro.

Odată integrarea activă, vei începe să emiți facturile către clienții tăi prin factureaza.ro. Astfel, după ce emiți o factură, din câteva clicuri o poți trimite automat în SPV ANAF, direct din factureaza.ro, fără să fii nevoit să accesezi SPVul.

Dacă îți ții singur contabilitatea, va trebui să obții certificatul digital pentru e-Factura

Dacă ești un PFA sau alt tip de organizare juridică unde contabilitatea se ține în partidă simplă și te ocupi chiar tu de asta, fără contabil, va trebui să obții certificatul digital pentru e-Factura.

Cum faci rost de un certificat digital

Îl cumperi de la una dintre firmele care se ocupă cu așa ceva. O căutare simplă pe Internet îți va oferi varii opțiuni. Alege-o pe cea care ți se pare mai simplă (sau mai ieftină) și achiziționează certificatul.

Cel mai probabil, vei avea nevoie de o copie digitală a cărții de identitate, de o copie după CUI și de bani pe card :-).

Dacă ți pare complicat, ia legătura direct cu una dintre firmele care emit certificate digitale și te vor lămuri ei ce și cum.

Prin factureaza.ro NU poți obține certificatul digital pentru e-Factura. Prin factureaza.ro poți să emiți facturi pentru clienții tăi. După aceea, noi ne ocupăm să generăm și să transmitem pentru tine e-Factura în SPV ANAF.

Abia după ce obții certificatul digital, vei putea începe să transmiți e-facturi în SPV ANAF.

Cu certificatul la îndemână, îți deschizi un cont pe factureaza.ro. După ce ți-ai făcut cont, urmează pașii de aici și activează integrarea automată cu e-Factura. Odată integrarea activă, vei începe să emiți facturile către clienții tăi prin factureaza.ro. Astfel, după ce emiți o factură, din câteva clicuri o poți trimite automat în SPV ANAF, direct din factureaza.ro, fără să fii nevoit să accesezi SPVul.

În concluzie, dacă lucrezi cu un contabil, nu ai nevoie de certificat digital, dar ai nevoie de ajutorul contabilului să soluționezi e-factura.

Dacă îți ții contabilitatea singur, va trebui să cumperi un certificat digital.

În oricare dintre cele două cazuri, dacă îți faci cont pe factureaza.ro, poți activa integrarea automată cu e-Factura. Odată activă, pentru orice factură emisă prin factureaza.ro poți genera și transmite automat e-Factura în SPV ANAF direct din factureaza.ro, fără să intri în SPV.

(Dacă dai click pe unul dintre link-urile certSign și apoi decizi să achiziționezi o semnătură digitală, factureaza.ro va primi un mic comision de afiliere din partea certSign.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *