Care e treaba cu e-Factura

În ultima vreme auzim din ce în ce mai des de la ANAF anunţuri despre obligativitatea e-Factura. Dar ce înseamnă, ce presupune și cum va decurge transmiterea facturilor către acest serviciu informatic al ANAF-ului, numit e-Factura?

Ce este de fapt e-Factura?

“e-Factura” este un serviciu informatic al ANAF-ului destinat colectării informațiilor despre facturile emise de firme. Mai precis, dacă tu ești firma X și emiți clientului tău Y o factură, toate informaţiile relevante ale acestei facturi vor fi trimise ANAF-ului folosind acest sistem IT.

Scopul este un mai bun control fiscal, combaterea fraudei şi evaziunii fiscale. Concret, se urmăreşte mai ales o mai bună colectare a TVA-ului de către stat. Putem spune că este un lucru bun 🙂 

Întreg procesul este digital, asta ne permite să integrăm factureaza.ro direct cu e-Factura pentru a reduce la minim bătăile de cap.

De la 1 ianuarie 2024, e-factura devine obligatorie pentru toți operatorii economici. Citește toate detaliile aici, inclusiv ce trebuie să faci ca să devii conform.

Concret, ce trebuie să fac?

Procesul de transmitere a datelor are doi paşi mari: 

  1. generarea informaţiilor despre factură într-un format acceptat de e-Factura
  2. autentificarea în sistemul e-Factura şi trimiterea fişierului cu datele despre factură 

Primul pas: generarea informației despre factură

Factureaza.ro generează pentru orice factură fişiere în format UBL(XML), compatibile cu e-Factura. Trebuie doar să confirmi, respectiv, să specifici coduri corespondente pentru unităţile de măsură şi eventuale TVA-uri speciale folosite, informaţii fiind necesare conform specificaţiilor e-Factura. 

Al doilea pas: transmiterea informației (fișierelor) către ANAF

Momentan e-Factura permite transmiterea de facturi în două moduri:

  • folosind interfaţa disponibilă din Spaţiul Virtual Privat (https://login.anaf.ro/)
  • folosind o interfaţă API, componentă a sistemului e-Factura

În ambele cazuri este necesară autentificarea cu un certificat digital calificat, acceptat în prealabil de ANAF. Acest gen de autentificare presupune introducerea manuală a unui token. Această necesitate de interacţiune umană limitează momentan automatizări complete ale procesului. 

Etapele implementării tehnice factureaza.ro

Prima etapă:

Generarea fișierelor XML pentru e-factura în format UBL astfel încât ele să fie acceptate și transmisibile prin SPV. Această etapă este încheiată, poţi descărca un fişier UBL(XML) pentru fiecare factură, care poate fi ulterior încărcat în Spaţiul Virtual Privat (https://login.anaf.ro/)

A doua etapă:

Automatizarea trimiterii de facturi folosind API-ul e-factura cu autentificarea cu certificat digital calificat. E un pic mai greu din cauza metodei de autentificare, care presupune interacţiune umană. Din păcate în momentul de faţă API-ul e-factura nu este funcţional, motiv pentru care aşteptăm o implementare a celor de la ANAF care să permită o automatizare a procesului (a treia etapă).

A treia etapă:

În măsura în care e-Factura va oferi un sistem de autentificare care va fi disponibil fără interacțiunea manuală (de exemplu pe baza de chei API sau bearer token), comunicarea cu e-Factura va putea fi realizată 100% automat şi asincron. Ar fi un mare avantaj şi noi vom adopta acest sistem imediat după ce devine disponibil. 

Se pare că momentan se lucrează la asta: https://www.avocatnet.ro/articol_61207/e-Factura-In-viitor-comercian%C8%9Bii-vor-putea-transmite-simultan-mai-multe-facturi-MF-preg%C4%83te%C8%99te-integrarea-aplica%C8%9Biilor-ter%C8%9Be-in-SPV.html

Ca orice sistem informatic, e-Factura va fi probabil într-o continuă dezvoltare şi adaptare. Iar noi vom urmări şi adapta factureaza.ro pentru a reduce la un minim bătăile de cap asociate 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *