Stornarea e-Factura: simplu și pe scurt

Stornarea e-Factura este foarte asemănătoare cu transmiterea la e-Factura a unei facturi “normale”, cu plus.

Hai să intrăm un pic mai în detaliu și să vedem care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi. 

În primul rând și cel mai important, odată ce ai transmis o factură în e-Factura, aceasta nu mai poate fi nici anulată și nici modificată. Va trebui să o stornezi și apoi să transmiți factura storno în SPV.

Când e nevoie de stornare?

Necesitatea de stornare a unei facturi poate apărea atunci când:

  • Clientul returnează (total sau parțial) produsele achiziționate.
  • Serviciile sau bunurile facturate nu au fost prestate, respectiv livrate.
  • Pentru regularizarea unui avans (stornezi factura de avans și emiți o factură finală pentru toată valoarea produselor sau a serviciilor).
  • Dacă apar modificări în prețuri sau în condițiile contractuale.
  • Dacă s-au strecurat erori în procesul de facturare.

Cum emiți o factură de stornare?

La fel ca și până acum. Stornarea e-Factura nu schimbă procedura cu care ești deja familiarizat.

Cum știi deja, o factură de stornare poate storna total sau parțial una sau mai multe facturi anterioare. La stornarea integrală treci cu minus toate cantitățile din factura inițială. La stornare parțială, treci cu minus doar anumite poziții (linii) din documentul inițial.

Indiferent de tipul stornării (integrală sau parțială), factura storno trebuie să conțină numărul și data facturii inițiale pentru care se face operațiunea de stornare.

Atenție, stornarea înseamnă că minusul se trece la cantitate, nu la prețul unitar. Valorile rezultatea din înmulțirea cantității pe minus cu prețul unitar pe plus vor fi, logic, pe minus.

Dacă vrei să te miști mai rapid, îți recomandăm să testezi stornarea pe factureaza.ro. Aplicația preia automat datele din factura inițială, tot automat face calculele, și e foarte simplu să alegi stornare totală sau parțială. Iată aici un scurt tutorial despre stornare.

Stornarea e-Factura

Deja ai făcut ce este mai complicat. Adică ai emis o factură storno. Pentru stornarea e-Factura, trebuie doar să transmiți documentul cu pricina în SPV, ca și cum ai transmite orice altă factură.

Hai să luăm un exemplu de stornare e-Factura

Să presupunem că faci o stornare integrală, deoarece trebuie să modifici un preț:

  • Ai emis factura 1, în valoare de 100 de lei și ai transmis-o în SPV.
  • Din varii motive, constați că suma este greșită și ar fi trebuit să-i facturezi clientului 90 de lei.
  • Lași factura 1 așa cum este, nu faci niciun fel de modificare pe ea.
  • Emiți factura 2, prin care stornezi integral factura 1.
  • Emiți factura 3, cu valoarea corectă.
  • Apoi, transmiți în SPV factura 2, în valoare totală de minus 100 de lei.
  • După care transmiți în SPV și factura 3, cu valoarea corectă de 90 de lei.

Evident, dacă un client returnează un produs sau renunță la un serviciu, emiți doar factura de stornare. Nu mai e nevoie și de o a treia factură, corectă.

Și să nu uităm că o factura poate conține atât linii stornate, cât și linii cu plus, fapt care nu influențează transmiterea la e-Factura. Niciuna dintre aceste combinații nu schimbă modul în care factura ajunge în SPV. 

De reținut că, atunci când transmiți factura de storno în SPV, fișierul XML UBL pentru e-Factura, trebuie să conțină referința la factura inițială.

Cât despre tipul de factură, conform ANAF, vei alege codul 380 Factură, adică același cod pe care îl folosești și atunci când transmiți în SPV facturi “normale”. 

Ca să complicăm puțin lucrurile, mai avem și un alt cod, 381, care se referă la Notă de creditare (cu plus), nu la factura storno (cu minus). Noi îți recomandăm să ignori acest 381. Există doar pentru că este folosit frecvent în alte țări din EU, în timp ce în România, suntem obișnuiți să stornăm, nu să credităm.

Stornarea e-Factura cu factureaza.ro

Ca să economisești timp și nervi, poți automatiza toate aceste operațiuni cu ajutorul unui program de facturarea online. 

Pe factureaza.ro ai la dispoziție o integrare e-Factura completă, prin care nu doar transmiți automat facturi în SPV, dar tot automat le primești și pe cele pe care ți le transmit furnizorii. Pentru asta ai nevoie de un singur lucru, și anume, să ai semnătura digitală înrolată în SPV-ul firmei tale.

Apoi, după ce activezi integrarea, pentru fiecare factură pe care trebuie s-o transmiți la e-Factura o să dai un singur click. Cu acest click, factura pleacă în formatul necesar, iar tu nu mai trebuie să completezi formulare sau să te autentifici în SPV. 

Iată aici câteva informații utile despre cum funcționează integrarea e-Factura pe factureaza.ro

Iar aici îți lăsăm detalii despre cum se transmite factura storno în SPV prin factureaza.ro.

Iar dacă preferi să te descurci singur, citește aici despre cum accesezi SPV-ul firmei tale.

În concluzie, stornarea e-Factura poate părea la prima vedere o operațiune complicată, însă, cu pașii corecți și instrumentele potrivite, procesul devine mult mai simplu și eficient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *