Cum faci reînnoirea certificatului digital pentru SPV ANAF

Reînnoirea certificatului digital pentru SPV ANAF este o procedură simplă și rapidă dacă o rezolvi în timp util.

Astfel, îți recomandăm să te ocupi de reînnoirea certificatului înainte ca acesta să expire. De ce? Pentru că reînnoirea se face folosind certificatul vechi. 

În caz contrar, dacă certificatul vechi apucă să expire, va trebui să obții unul nou, mai scump și mai laborios ca procedură.

Reînnoirea certificatului digital

Partenerii noștri de la certSIGN au o soluție simplă de reînnoire, prin care titularul certificatului:

Singura condiție care trebuie îndeplinită, după cum menționăm și mai sus, este ca actualul certificat să fie în perioada de valabilitate la momentul prelungirii.

Chiar dacă lucrezi cu alți furnizori de semnătură electronică, ne așteptăm ca această condiție să fie universal valabilă.

Iar dacă ești client certSIGN, îți lăsăm aici link cu instrucțiunile pentru reînnoirea certificatului digital pentru SPV ANAF.

De reținut că autoritatea de certificare emite un certificat digital nou care devine activ cu câteva zile înainte să expire cel vechi, astfel încât tranziția la ANAF să fie lipsită de sincope. 

În cazul certSign, asta se întâmplă cu trei zile înaintea expirării certificatului vechi, timp în care ambele certificate vor fi active. Atenție deci, ca în procedurile de mai jos să folosești mereu certificatul nou.

Înrolarea certificatului digital reînnoit în SPV ANAF

După ce ai parcurs etapele pentru reînnoirea certificatului digital, va trebui să te ocupi de înrolarea noului certificat pe portalul ANAF. Poți intra direct pe pagina de reînnoire aici.

Iată pașii pe care îi vei urma

În primul rând, înarmează-te cu documentul de confirmare de la furnizorul de la care ai achiziționat semnătura digitală. 

Documentul de confirmare este un PDF semnat digital de tine și contrasemnat de furnizorul de la care ai achiziționat certificatul digital. Cei de la certSIGN ți-l trimit atunci când reînnoiești certificatul. Dacă nu-l găsești, iată aici instrucțiunile prin care-l poți obține (valabil DOAR pentru certSIGN).

Pas 1. Dacă intri pe pagina de start a portalului ANAF, dă click pe Servicii Online și alege Înregistrare Utilizatori.

Sau mergi direct la https://www.anaf.ro/reinnoire/, caz în care sari la pasul 5 de mai jos.

Pas 2. Dă click pe caseta Spațiu Privat Virtual.

Pas 3.  În caseta Persoane juridice alege Înregistrare utilizatori persoane juridice și alte entități fără personalitate juridică.

Pas 4. În pagina nou deschisă dă click pe Reînnoire certificat digital. 

Pas 5. În pagina nou deschisă dă click pe Choose file din caseta Selectați documentul de confirmare.

ANAF îți va confirma pe email că noul certificat a fost înrolat. Ca să verifici că merge, îți recomandăm să te loghezi în SPV cu certificatul reînnoit.

Cum reactivezi integrarea automată cu e-Factura pe factureaza.ro

Dacă folosești factureaza.ro ca să transmiți automat e-Factura, știi deja cât e de simplu. Reactivarea integrării nu este nici ea complicată. Și se rezolvă în câțiva pași. 

Trebuie să introduci token-ul în calculator sau, dacă ai token virtual, să deschizi aplicația aferentă certificatului (atenție să fie cel nou). După care, dai click pe numele tău de utilizator din dreapta sus și mergi la Setări e-Factura. Aici dai click pe butonul Re-autorizează integrarea cu e-Factura

Vei urma apoi aceiași pași ca atunci când ai activat integrarea pentru prima data. Vezi aici instrucțiunile pentru reactivarea integrării automate e-Factura.

Și pe factureaza.ro este indicat să reactivezi integrarea automată înainte să expire certificatul. Doar așa vei evita riscul de a rata transmiterea e-Facturilor în SPV. Dacă apare eroare de transmitere, noi te avertizăm oricum pe email, dar e de preferat să nu ajungi în această situație.

În concluzie, reînnoirea certificatului digital cere un pic de investiție de timp. Dar, dacă te ocupi la momentul oportun, ar trebui să poți rezolva toată povestea în mai puțin de o oră.

Iar dacă ești curios să afli mai multe despre cum funcționează integrarea automată e-Factura pe factureaza.ro, citește aici. Și reține că, după ce îți faci cont, primele trei luni sunt gratis și fără limitări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *