Plafonul TVA 2023: Află când o firmă devine plătitoare de TVA

Plafonul TVA 2023, de la care o firmă trebuie să se înregistreze ca plătitoare de TVA, este de 300.000 de lei.

Dacă ești antreprenor sau proprietar al unei firme, trebuie să știi când devii plătitor de TVA și ce obligații fiscale ai în acest sens. În România, această taxă este aplicată la majoritatea produselor și serviciilor și poate avea un impact semnificativ asupra veniturilor și profiturilor afacerii tale. De aceea, în acest articol vei afla care este plafonul TVA, când o firmă devine plătitoare de TVA și cum să îți gestionezi corect această obligație fiscală.

A fi sau a nu fi (plătitor de TVA)

Iată-ntrebarea…

După ce îți deschizi o firmă, poți alege dacă vrei sau nu să fii plătitor de TVA.

În general, dacă prin natura afacerii tale vei avea mulți colaboratori și furnizori care plătesc TVA, atunci are sens ca și firma ta să fie plătitoare de TVA. Așa vei deduce mult din TVA-ul încasat, care va rămâne în conturile tale și te va ajuta pe cashflow.

Dacă, însă, oferi servicii care nu presupun subcontractori, de exemplu consultanță, iar clienții tău sunt preponderent persoane fizice, atunci mai degrabă alegi să nu plătești TVA. Pentru că nu vei avea ce să deduci, nu are rost să le impui clienților plata TVA-ului. Vei putea deci să-ți oferi serviciile la un preț mai competitiv.

Astea fiind spuse, chiar dacă alegi varianta din urmă, există acest plafon TVA de la care, vrei nu vrei, legea te obligă să îți înregistrezi firma pentru plata TVA-ului.

Plafonul TVA 2023

Potrivit legislației în vigoare, firmele trebuie să aplice taxa pe valoare adăugată (TVA) dacă cifra de afaceri (adică veniturile facturate, nu cele încasate) dintr-un an fiscal depășește suma de 300.000 de lei.

În situația în care cifra de afaceri depășește această sumă, firma este obligată să solicite un cod de TVA, pe care îl va utiliza ulterior în facturi, chitanțe și alte documente contabile.

Formularul 700

Pentru asta, vei depune la ANAF Formularul 700, prin care vei înregistra firma ca plătitoare de TVA. Termenul calendaristic de depunere a formularului este data de 10 ale lunii următoare celei în care firma a depășit plafonul TVA.

Formularul se depune online, cu semnătură electronică.

Plafonul TVA 2023

Ce înseamnă să fii plătitor de TVA

După cei ai depus formularul, ANAF îți va emite un CIF (certificat de înregistrare fiscală). Data înscrisă pe CIF este data de la care vei emite facturi și bonuri fiscale cu TVA.

Să fii plătitor de TVA presupune că atunci când vinzi produse sau servicii și emiți facturi sau bonuri fiscale, trebuie să incluzi și TVA-ul corespunzător. Astfel, vei obține TVA-ul de la consumatorii finali. De reținut că vei plăti și tu TVA atunci când achiziționezi produse sau servicii de la alți operatori economici care, la rândul lor, plătesc TVA.

Diferența dintre TVA-ul încasat de la clienți și TVA-ul plătit la furnizor o datorezi statului.

De reținut că plata TVA este obligatorie pentru orice activitate economică, indiferent dacă este vorba despre activități principale sau secundare ale firmei tale. De asemenea, trebuie să ții evidența corectă a facturilor emise și să depui la timp declarațiile aferente.

Ca plătitor de TVA, vei depune lunar trei declarații:

  • 300 Decont de taxa pe valoarea adăugată
  • 394 Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național
  • 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare (doar dacă există tranzacții intracomunitare)

TVA la încasare versus TVA la facturare

TVA la încasare înseamnă că plata și deducerea TVA-ul se fac doar pe sumele pe care le-ai plătit furnizorilor, respectiv încasat de la clienți (util atunci când oferi termene de plată lungi, pentru că îți protejează fluxul de numerar).

TVA la facturare înseamnă că plata și deducerea TVA-ul se fac pentru toate facturile înregistrate în contabilitate, indiferent dacă au fost achitate de clienții tăi sau plătite de firma ta către furnizori.

Dacă nu optezi altfel și cifra ta de afaceri nu depășește 4.500.000 de lei în anul calendaristic precedent, vei deveni plătitor de TVA la încasare.

Peste pragul de 4.500.000 de lei, treci automat la sistemul de deducere a TVA-ului la facturare.

În concluzie, dacă deții o firmă sau intenționezi să îți deschizi o afacere, este important să știi când devii plătitor de TVA și să îți gestionezi corect această obligație fiscală. În cazul în care ai nevoie de ajutor sau de mai multe informații, nu ezita să apelezi la un contabil sau la o firmă specializată în servicii de facturare și gestiune fiscală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *