e-TVA: ce este și cum ne vom conforma

e-TVA va fi o nouă provocare pentru firme, începând cu 2025.

Deși mediul privat a trecut deja prin schimbări semnificative odată cu e-Factura și e-Transport, iată că statul român ridică o nouă minge la fileu.

În acest articol reunim pe scurt tot ce știm despre e-TVA la acest moment (iulie 2024): ce presupune, ce anume vor trebui să facă firmele, și ce se întâmplă dacă nu ne conformăm.

De ce este nevoie de e-TVA?

România are un TVA gap (decalaj de TVA) de 38%, cel mai mare din UE. Adică, pentru fiecare 100 de lei pe care statul consideră că îi are de încasat, se colectează doar 62 de lei.

Principalele cauze care duc la TVA gap sunt:

  • evaziunea fiscală
  • erorile neintenționate de raportare
  • neplata sau întârzierile.

Prin urmare, pentru îmbunătățirea colectării și pentru combaterea evaziunii, statul vine cu o soluție sub forma e-TVA.

De când se va implementa?

e-TVA va exista de la 1 august 2024, pentru operațiunile efectuate începând cu 1 iulie, dar până în 2025 ANAF nu va trimite Notificări de conformare și nu se vor da amenzi.

Ce este decontul precompletat e-TVA?

Decontul precompletat e-TVA este o declarație pe care ANAF o va emite pentru fiecare operator economic înregistrat în scopuri de TVA. 

Cu alte cuvinte, e-TVA afectează doar persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316.

(Dacă firma sau PFA-ul tău NU este înregistrată în scopuri de TVA, dar obții cod de TVA pentru tranzacții intracomunitare, NU ai de-a face cu e-TVA.)

Sursele din care ANAF va genera decontul precompletat sunt:

  • Ro e-Factura
  • Ro e-Transport
  • Ro e-Sigiliu
  • Ro e-SAF-T
  • Ro e-Case de marcat
  • Sistemul informatic vamal
  • Alte sisteme informatice ale MF

ANAF va transmite decontul precompletat e-TVA până în 5 ale lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA (D300). De exemplu, pentru cei care raportează TVA lunar, decontul precompletat pentru octombrie va fi transmis până în 5 decembrie. Pentru cei care raportează TVA trimestrial, decontul precompletat pentru trimestrul III va fi transmis până în 5 noiembrie.

Ce se întâmplă după ce ANAF transmite decontul precompletat?

După transmitere, ANAF va face corelația dintre decontul e-TVA și D300 (decontul TVA) depus de firme. Dacă apar diferențe între cele două, atunci ANAF va transmite ceea ce se cheamă o Notificare de conformare

Cum se calculează diferențele

În primul rând, se iau în calcul, pentru fiecare rând de raportare din D300, doar diferențele de minim 20% și în valoare minimă de 5000 de lei. Cele două praguri trebuie atinse simultan ca să fie luate în considerare.

Pentru rândurile unde se completează ambele coloane (Valoare și TVA), diferențele se calculează pentru sumele din coloana TVA.

Pentru rândurile unde se completează doar coloana Valoare, diferențele se calculează pentru sumele din coloana Valoare.

Nu se calculează diferențe pentru rândurile de regularizări.

Există deja semne de întrebare cu privire la formula de calcul procentual. Pentru a se verifica dacă o diferență minimă de 5000 de lei atinge și pragul minim de 20%, față de ce se va calcula acest procent? Față de suma din D300 sau față de cea din decontul precompletat? Rămâne de văzut. Sperăm că ANAF va oferi lămuriri cât mai curând.

Notificarea de conformare

Notificarea de conformare va fi transmisă de ANAF până în 5 ale lunii următoare termenului legal de depunere a decontului. 

Termenul de răspuns al firmelor la Notificarea de conformare este de 20 de zile de la primire.

De reținut că Notificările de conformare se vor trimite:

  • din 1 august 2025 pentru cei care plătesc TVA la încasare
  • din 1 ianuarie 2025 pentru cei care plătesc TVA normal.

După ce ANAF primește răspunsul la Notificarea de conformare, va dispune măsurile legale pentru rezolvarea diferențelor. 

Amenzi e-TVA

Pentru depășirea termenului de 20 de zile de transmitere a răspunsului la Notificarea de conformare, se aplică următoarele amenzi:

  • contribuabili mari: de la 5.000 la 10.000 de lei
  • contribuabili mijlocii: de la 2.500 la 5.000 de lei
  • contribuabili mici: de la 1.000 la 2.500 de lei.

Lipsa unui răspuns sau răspunsuri parțiale reprezintă indicator de risc fiscal.

Amenzile și indicatorul de risc fiscal se vor aplica din 1 august 2025 pentru cei care plătesc TVA la încasare, și din 1 ianuarie 2025 pentru cei care plătesc TVA normal.

În concluzie, începând cu 2025, sistemul e-TVA va fi o nouă obligație pentru firme și muncă în plus pentru contabilitate. Să sperăm că tot acest efort va combate evaziunea fiscală și va reduce din decalajul de TVA, scopurile principale ale măsurii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *