Impozitul micro este un regim fiscal în care taxarea veniturilor unei societăți se aplică la cifra de afaceri (veniturile totale), nu la profit (venituri minus cheltuieli).
Acest sistem fiscal este simplificat și are cote de impozitare reduse, ceea ce îl face atractiv pentru întreprinderile mici.
Conform legislației actuale din România, cotele de impozitare pentru microîntreprinderi sunt de 1% sau de 3% din venituri. Și vom vedea mai jos când se aplică 1% și când 3%.
Ce este o microîntreprindere
Microîntreprinderea este persoana juridică română care îndeplineşte cumulativ o serie de condiţii stabilite prin Codul fiscal.
Atenție: criteriile sunt actualizate periodic, iar societățile trebuie să se asigure că sunt la curent cu schimbările.
Condițiile pentru microîntreprinderi
Limita de venit
Pentru a putea opta pentru impozitul micro, societatea trebuie să înregistreze o cifră de afaceri anuală care să nu depășească plafonul stabilit prin lege. Începând cu 2023, plafonul maxim este de 500.000 euro (calculat la cursul de schimb BNR la data de 31 decembrie a anului precedent).
De asemenea, veniturile obținute de firmă trebuie să provină în proporție de peste 80% din activități diferite de cele de consultanță și/sau management (excepție: activități de contabilitate și audit financiar, consultanță în domeniul fiscal).
Dacă societatea depășește plafonul de 500.000 euro în cursul anului fiscal, atunci este obligată să treacă la regimul de impozitare pe profit, începând cu trimestrul următor celui în care a depășit limita.
Și, apropo de criteriile actualizate periodic, pe final de an, Ministerul de Finanțe ia în discuție o foarte posibilă scădere a plafonului de la 500.000 euro la 88.500 euro. Măsura ar fi necesară pentru ca România să nu piardă 300 milioane euro de le Comisia Europeană prin PNRR. Evident că o astfel de scădere ar reduce drastic numărul SRL-urilor eligibile.
Structura acționariatului
Pentru a se încadra în regimul de impozitare micro, capitalul social al societății trebuie să fie deținut de persoane, altele decât statul şi unitățile administrativ-teritoriale. Iar acționarii sau asociații să nu dețină mai mult de 25% din valoarea acțiunilor sau drepturilor de vot la mai mult de trei companii care aplică impozitul micro, inclusiv firma în cauză.
Activitatea desfășurată
Unele activități sunt excluse de la aplicarea impozitului pe venitul microîntreprinderilor. Printre acestea se numără:
- Firmele care activează în domeniul bancar
- Companiile de asigurare și reasigurare
- Firmele care activează în domeniul pieței de capital, inclusiv cele care se ocupă de intermedieri în acest domeniu
- Companiile care au ca obiect de activitate jocurile de noroc
- Firmele care activează în domeniul explorării, dezvoltării și exploatării de zăcăminte de hidrocarburi (gaze naturale, petrol, etc).
Numărul de angajați
O altă condiție pentru impozitul micro este ca SRL-ul să aibă minim un angajat sau un contract de mandat (cu taxe achitate aferente unui salariu minim brut). Salariatul trebuie să fie plătit cu cel puțin salariul minim brut.
Chiar dacă ai o firmă nou înființată, poți alege impozitul micro dacă în maxim 30 de zile de la înregistrarea la ONRC declari cel puțin un salariat sau un contract de mandat.
Alte criterii
Pe lângă criteriile de mai sus, mai există câteva aspecte suplimentare care trebuie respectate:
- SRL-ul nu trebuie să se afle în proces de dizolvare sau lichidare
- și trebuie să aibă sediul social în România.
Impozitul micro de 1% sau de 3%
În România, impozitul standard este de 16% din profit. Cu alte cuvinte, SRL-urile trebuie să opteze specific pentru impozitul special micro. Bineînțeles dacă respectă cumulat condițiile de mai sus.
La rândul lui, impozitul micro poate avea două cote.
1% din cifra de afaceri, dacă SRL-ul tău:
- obține venituri ce nu depășesc 60.000 de euro
- nu desfășoară activitate în domeniile HoReCa, IT sau asistență medicală
3% din cifra de afaceri, dacă SRL-ul tău:
- obține venituri cuprinse între 60.000 de euro – 500.000 de euro
- și/sau desfășoară activitate (principală sau secundară) în domeniile HoReCa, IT sau asistență medicală.
Obligația fiscală pentru impozitul micro
Prin Declarația 100, microîntreprinderile vor declara trimestrial impozitul micro. Și vor achita impozitul declarat până la data de 25 a lunii în care se declară.
Impozitul micro: avantajele și dezavantaje
Ca orice formă de taxare, impozitul micro vine cu provocări dar și cu oportunități.
Avantajele
Simplificarea regimului fiscal. Aplicarea impozitului pe venituri elimină conceptul de cheltuieli deductibile. Contabilitatea devine mai simplă. Iar la un posibil control fiscal, riscurile sunt mai reduse să te trezești cu impozit suplimentar, în cazul în care ANAF considera că unele dintre cheltuielile firmei sunt de fapt nedeductibile (și deci profitul devine mai mare).
Atenție: chiar și la impozitul micro, cheltuielile trebuie înregistrate pentru a se putea calcula profitul, respectiv dividendele (și taxele asociate dividendelor).
Ratele de impozitare reduse. Cotele de 1% și 3% sunt în general mai avantajoase decât cota de impozitare a profitului de 16%. Mai ales dacă firma ta are o activitate care generează cheltuieli puține. Cu alte cuvinte, cu cât marja ta de profit este mai mare, dar cifra de afaceri este relativ mică, cu atât are mai mult sens să alegi impozitul micro.
Dezavantaje
Lipsa deductibilității cheltuielilor. Fiind un impozit aplicat pe venituri, SRL-urile la micro nu pot scădea cheltuielile aferente desfășurării activității. Cu alte cuvinte, chiar dacă într-un an ieși pe pierdere, tot vei plăti impozit pe venit. În timp ce o firmă aflată în pierdere și înregistrată la impozit de 16% din profit, nu va plăti nimic.
Limitări în activități. Microîntreprinderile sunt limitate în ceea ce privește activitățile eligibile, cum ar fi consultanța sau managementul.
Tranziția la impozitul pe profit. În cazul depășirii plafonului de venit, tranziția la impozitarea pe profit poate aduce provocări administrative și costuri suplimentare.
Cum te ajută un program de facturare online
Cifra de afaceri reprezintă totalul tuturor veniturilor facturate. Cu ajutorul unui program de facturare online este, așadar, foarte ușor să ții evidența cifrei de afaceri pe anul în curs.
Pe factureaza.ro tot ce trebuie să faci este să filtrezi facturile după data când au fost emise, de la 1 ianuarie până la ziua curentă. Și apoi să consulți totalul general. În acest fel, vei ști mereu cuantumul estimat al impozitului pe care urmează să-l plătești; precum și dacă te apropii cumva de plafonul maxim pentru impozitul micro.
Concluzii
Impozitul micro este o opțiune atractivă pentru SRL-urile care îndeplinesc condițiile impuse de legislația românească, în special pentru cele care înregistrează venituri reduse și nu au cheltuieli semnificative. Deși este un regim simplificat și oferă cote de impozitare mai mici decât impozitul pe profit, acesta vine și cu o serie de limitări și excluderi. Este important ca fiecare SRL să analizeze dacă îndeplinește condițiile necesare și dacă acest regim este avantajos pentru tipul de activitate desfășurată.